Homeland
augustus 2014
 
Locatie: de grote schuur van kasteel 't Sibberhuuske te Sibbe (Valkenburg}, in het kader van de kunstroute Plateau van Margraten, georganiseerd door Wanda Reiff.
 
een installatie, gemaakt van zaagsel en pigmenten, geënt op de techniek van Zuid-Limburgse processieversieringen,
als een eerbetoon aan alle mensen die door oorlog en conflicten huis en haard hebben moeten verlaten
 
Zowel qua kleur als qua vorm lijkt dit tapijt met haar zomerse bloemen en molenwieken helemaal thuis te zijn in deze omgeving.Dit tapijt is echter een Seigur-tapijt (begin 18e eeuw) uit het noorden van de Kaukasus, gelegen in de periferie van Europa, op de grens met Azië en het Midden-Oosten. Grote mogendheden hebben door de eeuwen heen allemaal geprobeerd om de Kaukasus te controleren en in hun invloedssfeer te brengen. Vele invloeden zijn in dit tapijt terug te vinden. Ook op dit moment is het een kruitvat. Na langdurige onderdrukking en verwaarlozing door Moskou, door deportaties, door constante veranderingen van grenzen, door verdeel en heerspolitiek, vechten zij tegen de Russen, of voeren zij onderling strijd. Machtsvacuüms worden opgevuld door nieuwe, dubieuze leiders en zo verbindt criminaliteit zich met macht. Financiële schenkingen van fundamentalistische groeperingen vormen een belangrijke inkomstenbron voor de islamitische volkeren en Tsjetsjeense rebellen. 
 
Dit tapijt is eenmalig, speciaal voor deze gebeurtenis, plek en tijd gemaakt. Het bestaat uit een afvalproduct dat nauwelijks van waarde is. Het is niet te verhandelen. Het is met liefde gemaakt voor een bijzondere beleving en als een stil protest tegen de totale vereconomisering van de kunst. 
 
Techniek: gekleurd zaagsel dat in twee weken tijd tot een tapijt is neergelegd. Afmetingen: 6 x 4 meter. Het tapijt is tijdens het laatste half uur van de expositie door muzikanten en vervolgens het publiek stukgelopen.